Palačinky s rumem + foto postup

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ostatní sladká, Vydáno dne: 15. 03. 2015

Palačinky s rumem + foto postup 1 hrnek hladké mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
sůl
rum
olej na smažení



Palačinky s rumem + foto postup - recept

Tento recept je asi na 10 palačinek. Do vhodné nádoby (abychom mohli vše důkladně promíchat) dáme 1 hrnek hladké mouky. Přilejeme 1 hrnek mléka - raději plnotučného, kvůli chuti.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Dále přidáme 1 vanilkový cukr a cca půl čajové lžičky soli.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Do směsi patří ještě 2 celá vejce a nakonec přilejeme rum - tady to nechám na Vás, já dávám tak 0,3 až 0,4 dcl, ale může být i méně. Rum dodá těstu zajímavou vůni a palačinka tolik nesaje tuk!

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Vše pořádně promícháme - já používám ponorný mixér s metličkovým nástavcem. Těsto pořádně promíchá a našlehá. Pozor - našlehané těsto není moc vhodné pro dělání palačinek, proto je dobré jej nechat tak 10 minut uležet - až z hladiny zmizí bublinky.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Dobré těsto je základ, ale bez pořádné pánvičky nikdy dobrou palačinku neuděláme. Pokud nemá pánvička nepřilnavý povrch, pak musíme použít hodně oleje nebo tuku a palačinky jsou pak nacucané tukem jako houba. Já jsem použil pánvičku přímo na palačinky - pánev Ballarini . Musím říct, že jsem lepší pánvičku na palačinky neměl v ruce. Při její ceně okolo 450 Kč je to bomba. Na 10 palačinek jsem spotřeboval cca 1 polévkovou lžíci oleje a zkoušel jsem poslední 2 palačinky úplně bez oleje a šlo to naprosto bez problémů. Trošku oleje ale přece jen dejte, chuť je malinko lepší.

Největší problém u palačinek je trefit správné množství těsta. Většinou to odnesou první 2 palačinky. Já už mám množství vychytané - klasická nerezová naběračka na polévku - a dávám tak 3/4 obsahu - asi 1 cm od horního okraje. Ale záleží na velikosti pánve i naběračky. Raději ale dávejte těsta méně - lepší malá tenká palačinka, než velká, která je buď spálená nebo polosyrová.

Před první palačinkou dáme oleje trošku víc - asi čajovou lžičku a krouživými pohyby olej po pánvi pěkně rozprostřeme - stačí taková síť - mřížka se stopami oleje. Přebytečný olej pak před smažením slejeme. Pánev rozehřejeme a stáhneme plamen na polovinu. Těsto lijeme na pánvičku mimo hořák - máme pak více času těsto rozprostřít po celé pánvičce.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Těsto je dostatečně tekuté, takže po nalití těsta na pánev máme asi tak 10 sekund na rozprostření (než začne vlivem tepla tuhnout). Co nezvládneme rozprostřít naběračkou, to napravíme kroužením pánve - těsto nám pomalu zateče na kraje a dostaneme tak pěknou kulatou palačinku.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Palačinku pečeme na první straně asi jen 30-40 sekund - jakmile začnou okraje mírně hnědnout, ihned podebereme kraje obracečkou a pomalu nadzvedneme celou palačinku - pokud by se palačinka trhala, ještě chvíli počkáme. Palačinku obrátíme a dopečeme asi 1-2 minuty na druhé straně - musíme palačinky neustále hlídat, stačí trošku silnější plamen a doba pečení je úplně jiná! U palačinek se zkrátka na televizi nepodíváme:-)

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Palačinku zkontrolujeme nejlépe tak, že ji znovu obrátíme. Můžeme to zkusit i bez obracečky, není to tak těžké, jak to vypadá :-)

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Palačinky těsně po upečení jsou docela tuhé a křehké - ale dáme-li je odležet do "komínku" s ostatními, rychle změknout a zvláční.

Palačinky s rumem + foto postup



Palačinky mažeme nejčastěji nějakou marmeládou. Můžeme ale trošku zaexperimentovat a zkusit třeba jednoduchý tvarohový krém - 200 g tvarohu a asi 100 g marmelády rozmixujeme a ihned mažeme na palčinky.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Mazání palačinek není žádná věda, ale přece jen 2 rady - méně je někdy více a palčinku mažeme tak, aby poslední třetina palačinky byla namazaná méně a konec byl čistý. Krém nebo marmeládu nemažeme až úplně ke kraji. Zabráníme tak tomu, že po prvním kousnutí do palačinky máme ruce od marmelády nebo krému.

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



Palačinku složíme na třetiny a můžeme servírovat...

Palačinky s rumem + foto postup Palačinky s rumem + foto postup



...nazdobené třeba šlehačkou a posypané Grankem. Dobrou chuť!

Palačinky s rumem + foto postup



TIP

vanilkový cukr můžeme nahradit skořicovým
když vanilkový cukr a rum vypustíme, můžeme palačinky připravit i na slano - se sýrem, masem, bylinkovým krémem...