Babské rady VII.

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Tipy a triky, Vydáno dne: 10. 01. 2009

Pár zlatých rad, které vám mohou pomoci jednodušeji "zvládnout vařečku".



Pažitka vydrží v ledničce jako čerstvě utržená několik dní, když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu. Při použití jen rozbalíte alobal, nakrájíte potřebné množství a znovu zabalíte.

Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete-li, aby se vám křehké stonky pažitky pomačkaly, je lepší nastříhat ji kuchyňskými nůžkami.

Aby zůstala i po uvaření rýže krásně bílá, přidejte před vařením do hrnce s vodou lžíci citronové šťávy.

Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody.

Vaječný bílek nikdy nešlehejte v hliníkové nádobě, jinak získá šedivý odstín.

Dobrý sníh ušleháte, když do bílku přidáte několik zrnek soli a lžičku vody.

Nemáte-li v zásobě kypřící prášek do pečiva, můžete jej nahradit 3 - 4 lžícemi rumu.

Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.

Kandované ovoce se vám bude snadněji krájet a nebude se při krájení lepit na nůž, když ho předtím vložíte na 5 min. do mrazáku.

Když doma chybí bílé víno, které potřebujete do omáčky, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.

Tmavé omáčky k hovězí či vepřové pečeni získají zvláštní aroma, když je vaříte s trochou želé nebo se šťávou z černého rybízu.

Přidáváte-li do pokrmu (např. do guláše aj.) pivo, pak je lepší obyčejné světlé, plzeňské pivo mívá v pokrmech hořkou chuť.

Maso na guláš bude velmi křehké a bude mít výraznější chuť, když ho předem asi na 24 hod. naložíte do sójové omáčky. Nemáte-li čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když při dušení přidáte lžičku octa nebo trochu koňaku.

Plátky tvrdého sýra vydrží v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte 2 kostky cukru. Když pro změnu potřete okraje sýrových plátků olejem, zabráníte jejich předčasnému okorávání.

Aby se majonéza v salátu nesrazila, měly by být všechny přísady zahřáté na pokojovou teplotu.

Brambory se snadněji loupou, dokud jsou ještě horké. Aby se slupka dala lépe stáhnout, uvařené brambory sceďte, sundejte pokličku a nechte z nich na vypnuté plotýnce krátce vyjít páru, přitom lehce potřásejte hrncem.

Brambory do salátu nekrájejte na příliš tenké plátky, aby se nerozdrobily.