Omáčka z čerstvých hub

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Omáčky, Vydáno dne: 27. 07. 2008

čerstvé houby
cibule
olej
sladká mletá paprika
sůl
hladká mouka
zakysaná smetana

Omáčka z čerstvých hub - recept

Očištěné a omyté houby nakrájíme na čtvrtky (malé pak na půlky). Do kastrolu dáme rozehřát olej, na něm orestujeme nadrobno nakrájenou menší cibuli dozlatova, přidáme pokrajené houby a mletou papriku, dobře promícháme a chvíli, za častého míchání, pokračujeme v restování. Poté podlijeme trochou vody, promícháme, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Nezapomínáme častěji promíchat, aby se houby "nepřichytily" a event. dolít trochu vody. Těsně před dokončením houby osolíme.
V trošce studené vody (nebo mléka) si rozšleháme lžíci hladké mouky do hladka a vlijeme k houbám, promícháme (podle potřeby rozředíme trochou vody či mléka) a necháme chvíli provařit. Pak přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a omáčka z čerstvých hub je hotová.

Omáčka z čerstvých hub chutná jak s těstovinami, knedlíkem, vařenými bramborami, tak s noky, s masem i bez.

TIP

Omáčku z čerstvých hub si můžete podle vlastní chuti různě upravit, tento recept je základem. který lze s použitím různých vhodných koření, např. Adžika, zelená petrželka a j. bylinky, záměnou zakysané smetany za sladkou, "vylepšovat".