Švestková povidla nemíchaná

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavařeniny, marmelády, Vydáno dne: 10. 07. 2008

7 a půl kg švestek
1 a půl kg krystalového cukru
1/4 l octa

Švestková povidla nemíchaná - recept

Vypeckované švestky promícháme s cukrem, octem a necháme v chladu uležet 24 hodin.
Pak je dáme do pekáče s vyšším okrajem a v troubě "pečeme" asi 3 až 3,5 hodiny při teplotě 130 - 150° C. Nemicháme !

Povidla neprskají, utvoří se malé dírky, kterými uniká pára. Po této době lžičkou na okraji zkusíme, zda jsou dost hustá, pokud ne, pokračujeme v "pečení".
Horká švestková povidla nemíchaná plníme do připravených skleniček a uzavřeme je.

TIP

Švestky můžeme též semlít na masovém mlýnku (uspíšíme "pečení"). Kdo si chce povidla vylepšit, může do každé naplněné skleničky nahoru nalít malou lžičku rumu.