Meruňkový kompot

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavařeniny, marmelády, Vydáno dne: 02. 07. 2008

Zralé meruňky s pevnou dužninou, dobře vybarvené
Nálev:
Na 1 litr studené vody 550 g cukru (krupice, krystal)

Meruňkový kompot - recept

Ke kompotování nepoužívejte meruňky přezrálé, příliš měkké (nálev by byl zakalen), ani nedozrálé - kompot by byl nahořklý, nechutný.

Omyté meruňky rozkrojte na půlky, vyloupněte pecky a meruňky urovnejte do sklenic řeznou stranou dolů - asi 1,5 cm pod okraj sklenice.

Aby meruňky nehnědly, hned je zalijte horkým nálevem - asi 1 cm pod okraj sklenice tak, aby byly všechny potopeny, zavíčkujte a sklenice vložte do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte. Po zahřátí na 85° C sklenice o obsahu 0,7 l sterilujte 30 minut, měkčí meruňky o 5 minut méně.

Po ukončení sterilace meruňkový kompot hned vyjměte, sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnut.