Meruňky ve vlastní šťávě

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavařeniny, marmelády, Vydáno dne: 02. 07. 2008

Nepřezrálé, pevné plody meruněk

Meruňky ve vlastní šťávě - recept

Meruňky dobře omyjeme, nerez nožíkem rozpůlíme, odpeckujeme a skládáme je na sebe řeznou plochou dolů, pevně přitlačíme.
Do každé sklenice dáme trochu studené vody, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85° C.
Po ukončení sterilace sklenice hned vyjmeme, obratíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP

Meruňky ve vlastní šťávě jsou výborné na koláče, kynuté knedlíky aj. - a nekazí se!
Stejným způsobem můžete zavařit i švestky, u nich pak v zavařovacím hrnci zahříváme vodu zvolna tak, aby teplota asi za hodinu dostoupila 85° C.