Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy + foto postup

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Brambory, Vydáno dne: 26. 05. 2008

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy gnocchi
mladá cibulka
niva
zakysaná smetana
kostka masového vývaru
oregáno, petrželka, česnek

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy - recept

Gnocchi se dají koupit v každé samce a tak není potřeba se zdržovat s jejich výrobou, i když recept na ně asi brzy také nafotíme.

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


Noky ohřejeme nejlépe v páře - jsou pak krásně kypré a měkké. Dvě mladé lahůdkové cibulky nakrájíme na tenká kolečka.

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


Do mělkého kastrólu nebo na hlubší pánev nalejeme 0,5 litrů vroucí vody, přidáme kostku masového vývaru, půl kávové lžičky oregána, nakrájenou cibulku a stroužek prolisovaného česneku. Přiklopíme a necháme 10 minut vařit.

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


Trojúhelníček nivy (od 115 do 130g) nakrájíme na větší kostky...

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


... a vložíme do pánve a pořádně rozmícháme. Sýr se začne pomalu rozpouštět, tak jej každou chvilku promícháme - to děláme asi tak 5 minut. V této fázi můžeme přidat jemně usekanou petrželku - omáčka pak dostane "zdravější" barvu.

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


Niva se nám nikdy nerozpustí úplně, dělá malé hrudky - ale to je žádoucí. V ten moment, kdy už se niva dále nerozpouští (asi po 5 minutách míchání), přidáme kelímek zakysané smetany (cca 200g). A opět dobře rozmícháme. Necháme odkryté asi 5 minut mírně bublat - až nám omáčka zhoustne (vyvaří se voda z vývaru).

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy


Podáváme teplé. Jak noky, tak omáčku. Dobrou chuť!

Gnocchi - noky - s omáčkou z nivy