Pampeliškový med

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavařeniny, marmelády, Vydáno dne: 10. 05. 2008

Květen je měsícem, kdy trháme květy pampelišky (smetanky lékařské) a vyrábíme z nich lahodný med. Květy trhejte v čistém prostředí - rozhodně je nesbírejte u silnic nebo v jiném prašném prostředí.

400 květů pampelišek
2 l vody
2 citróny
2 kg krystalového cukru

Pampeliškový med - recept

Květy opláchněte studenou vodou a zalijte 2 l vody. Do hrnce přidejte oloupané a na kolečka nakrájené citróny a vše vařte čtvrt hodiny.
Hrnec pak odstavte a nechte den louhovat. Druhý den pak přes plátno přeceďte do čistého hrnce, vyždímejte, přidejte cukr a za stálého míchání vařte hodinu, než dosáhnete medové konzistence.
Hotový pampeliškový med nalijte do čistých sklenic a zavíčkujte. Sklenice ihned obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP

Výrobou pampeliškového medu získáte zásobu cenných vitamínů na podzim i pro chřipkové období.