Bramborový guláš II. + foto

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Guláše, Vydáno dne: 28. 05. 2017

Bramborový guláš 2 větší cibule
2 větší brambory
2 rajčata
1 kostku masoxu nebo bujónu
párky, špekáčky nebo klobáska
mletá paprika
sádlo, olej
česnek
pepř, sůl, majoránka, kmín



Bramborový guláš - recept

Na velké lžíci sádla zpěníme na mírném ohni nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme 1/2 kávové lžičky kmínu. Rajčata oloupeme, viz.: Jak oloupat rajče, nakrájíme na kolečka a přidáme na zlátnoucí cibulku. Trochu osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Bramborový guláš Bramborový guláš



V troše oleje si rozmícháme asi půl sáčku mleté papriky a kávovou lžičku soli. Je to fígl, který zabrání tomu, aby se paprika připálila a jídlo nezhořklo. Poradil mi to jeden kuchař, co vařil na moři... Vlejeme do kastrólu a promícháme.

Bramborový guláš Bramborový guláš



Přidáme masox nebo jiný vývar v kostce, dále pak 2-3 stroužky prolisovaného nebo rozmačkaného česneku a majoránku - té dle chuti, já dávám tak polévkovou lžíci sušené majoránky. Dolejeme asi 3 dcl horké vody a dusíme 20 minut na středním ohni - tak, aby to jen trochu bublalo...

Bramborový guláš Bramborový guláš



Po 20 minutách dušení přidáme na kostičky nebo kolečka nakrájené brambory, dolijeme horkou vodu - tak 1/2 litru a znovu přiklopíme a vaříme dalších 20-30minut - než změknou brambory. Do klasického bramborového guláše patří uzenina - ale není to nutné. Pokud máte opravdu kvalitní měkkou klobásu nebo "echt" libové párky nebo špekáčky, tak je nakrájené můžete přidat tak 5 minut před koncem a trochu je v guláši povařit. Levné párky a různé kabanosy - ty raději v guláši nevařte a přidejte je minutku před koncem - jenom aby se ohřály. Tyto výrobky většinou obsahují sóju, mouku a nějaký kuřecí separát a převařené chutnají příšerně... Můžete také místo uzeniny použít zbylé pečené vepřové maso nebo vařené hovězí - na malé kostičky nakrájené a prohřáté v guláši budou chutnat rozhodně lépe, než laciný párek.

Bramborový guláš Bramborový guláš



Bramborový guláš nezahušťujeme. Podáváme s chlebem nebo rohlíkem. Je to klasické levné chalupové jídlo.

Bramborový guláš