Noky jako příloha

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Zavářky, noky, Vydáno dne: 03. 02. 2008

350 g ve slupce uvařených brambor
250 g hrubé mouky
2 lžíce másla
1 vejce
sůl
mouka na vál

Noky jako příloha - recept

Uvařené brambory oloupeme,najemno nastrouháme, přidáme sůl, máslo, rozšlehané vejce a mouku a připravíme tužší těsto.
Na pomoučeném válu připravíme několik válečků (silných asi jako prst). které nakrájíme na kousky. Vidličkou v nich vytlačíme rýhy (vzniknou nám menší oválky) a zavaříme je do vroucí osolené vody. Noky vaříme asi 3 - 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je cedníkem a necháme okapat.

TIP

Na noky můžeme spotřebovat i zbylé uvařené brambory. Uvařené noky jako příloha nám budou chutnat např. ve spojení se špenátem, k různým plátkům masa, které pak přelijeme jejich výpekem, k omáčkám, k některým gulášům apod.
Přidáním různých bylinek (např. petrželka, bazalka, oregáno apod.) přímo do těsta můžeme získat noky jako přílohu i k itálským omáčkám (bazálka, oregano, tymián), přidáním petrželky pak noky např. k paprikové omáčce s kuřetem a další.