Dršková polévka I.

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Masové vývary, Vydáno dne: 19. 12. 2007

1/2 kg vypraných drštěk
2-3 cibule
česnek
sádlo, olej
hladká mouka
2 střední brambory
sladká paprika, sůl, majoránka
bobkový list, nové koření, celý pepř
kostku masového vývaru
kostku zeleninového vývaru

Dršková polévka - recept

Dršková polévka je docela náročná na čas. Vyprané dršky nakrájíme na tenké (asi 0,5 cm široké) nudličky. Dáme je do sítka a prolejeme 2-3 x vařící vodou. Na sádle nebo oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, necháme mírně ztmavnout a přidáme dršky, které mírně osmahneme. V troše oleje rozmícháme sladkou mletou papriku a sůl a nalijeme tuto směs na dršky. Pořádně promícháme a vše zalijeme vodou (1,2 - 1,5 litru). Přivedeme k varu, přidáme obě kostky vývaru, 2-3 stroužky česneku (prolisované nebo rozmačkané nožem), 2 bobkové listy, 5-10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a majoránku. Pokud chceme polévku i s bramborami, počkáme asi hodinu (dršková polévka - dršky - se vaří do měkka, minimálně však 1,5 hodiny) a přidáme na kostky nakrájené brambory. Jakmile jsou dršky měkké, rozmícháme ve 2 dcl studené vody 2 lžíce hladké mouky (do hladka - nejlépe kvedlačkou). Do polévky přilejeme přes sítko (nebudou se dělat hrudky) a občas zamícháme. Vše ještě 10-15 minut mírně povaříme. Nakonec vybereme lžičkou bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Dršková polévka se podává s čerstvým chlebem nebo rohlíkem. Dršková polévka nejlépe chutná odleželá - druhý den.

TIP

dršková polévka může být i trochu kyselá - můžeme trochu přikyselit kávovou lžičkou octa nebo trochou kečupu v závěru vaření
dršková polévka snese jistě také čerstvou usekanou petrželkou na konci vaření