Babské rady I. - aneb maličkosti, které pomáhají

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Tipy a triky, Vydáno dne: 17. 12. 2007

Malé nápady - velká pomoc - i tak by se také dal nazvat cyklus "Babské rady", který pro Vás budeme ode dneška čas od času připravovat. Najdete v nich krátké, ale o to účinnější a užitečnější rady nejen do kuchyně ...

Něco málo o pečení

Koláče z kynutého těsta pečeme zprudka, při rychlém pečení zkypří.

Buchty se pečou pomaleji, aby pěkně zčervenaly a nebyly uvnitř syrové.

Vánočka a bábovka se peče při mírné teplotě trouby.

Pro piškotové těsto nesmí být trouba přehřátá. Nesmí se - aspoň zpočátku - vytahovat, aby se nesrazilo.

Máslové pečivo potřebuje prudké pečení, aby "vyskočilo" a zčervenalo.

Další praktické rady:

K cukroví, které má zvláčnět, můžeme do krabice vložit celé jablíčko. Stejně tak můžeme vložit jablíčko do chlebníku, chleba zůstane pak déle čerstvý.

Cukrová poleva nebude tak rychle tuhnout a bude se lépe roztírat, když do ní přidáme trochu kypřicího prášku.

Bílek snadněji ušleháme, když k němu přidáme špetku soli. Stejně pomůže, když před šleháním vyndáme vejce z lednice několik hodin předem.

Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme.

Bábovka se snadno vyklopí z formy, když formu vymažeme tukem, vložíme ji na chvíli do lednice, aby tuk ztuhnul, a teprve pak vysypeme moukou (tuk a mouka se spolu nepromísí).

Ztvrdlý koláč stačí potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě - bude jako čerstvě upečený.

Váleček před válením těsta dáme na hodinu do mrazáku, těsto se nám pak na něj nebude tolik lepit.

Cukr krupici používáme většinou, pokud není uvedeno jinak. Cukr krystal je moc hrubý a nestačí se při přípravě těsta rozpustit - po upečení se na povrchu udělají hnědé tečky (zkaramelizovaný cukr). Použijeme-li cukr moučku, ten je moc jemný a rychle na sebe naváže vodu, takže je větší problém hmotu vyšlehat.

Horký pudink posypeme trochou cukru, pak se nám na něm neutvoří škraloup.

Rozpůlenou cibuli můžeme uchovat v lednici, pokud ji potřeme máslem nebo olejem, zabalíme do alobalu. Cibule nebude plesnivět a uchová si i plnou chuť.

Potřebujeme-li nakrájet příliš měkká rajčata, namočíme je na čtvrt hodiny do ledové vody, půjdou snadněji krájet.

Zápach při smažení ryb zmírníme, když do oleje vložíme také plátky brambory.

Pěkně křupavé kuře můžeme mít, když je při pečení či grilování budeme potírat pivem.

Těstoviny lehce ohřejeme, když je na okamžik ponoříme do vařící vody a scedíme.

Brambory se rychleji uvaří a budou chutnější, když k nim při vaření přidáme trochu oleje nebo másla.

Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypeme moukou, brambory budou krásně křupavé.

Klíčky brambor obsahují jedovaté látky, proto je před vařením odstraníme.