Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ovocné knedlíky, Vydáno dne: 19. 11. 2007

Vařené brambory
1 vejce
špetka soli
hrubá nebo polohrubá mouka
ovoce podle vl. výběru - čerstvé nebo kompotované
máslo na polití a cukr na posypání knedlíků

Do větší mísy nastrouháme najemno studené uvařené brambory, přidáme vejce, špetku soli a mouku podle potřeby. Vše promícháme, z těsta pak na pomoučeném válu uděláme váleček, ze kterého odkrajujeme stejné kousky, ty pak upravujeme tak, abychom do nich mohli zabalit vybrané ovoce - např. vypeckované švestky, půlky meruněk, jahody apod.
Po uzavření knedlík v dlaních upravíme (knedlíky jsou větší než např. z odpalov. těsta) a vhodíme do vařící vody. Vaříme asi 7 minut, po zavaření ihned knedlíky lehce podebereme, aby se nepřichytly ke dnu.
Po vyjmutí dáme na talíře, poléváme rozpuštěným máslem, pocukrujeme, ev. posypeme grankem, čokoládou, strouhaným tvarohem nebo perníkem apod.

TIP

Na tyto knedlíky si nemusíme pořizovat zvlášť suroviny, můžeme spotřebovat brambory, které nám zůstaly od oběda. Výborně chutnají plněné švestkami.
Podle stejného receptu si můžeme takto uvařit bramborový knedlík k dušenému špenátu, ke guláši apod., ten pak tvarujeme do válečků.