Kynuté buchty s povidly + foto

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Bábovky, buchty, Vydáno dne: 17. 11. 2007

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
kostka droždí
špetka soli
150 g Hery (nebo másla, Ramy ap.)
3 žloutky a 1 celé vejce
200 ml mléka
1 lžíce cukru
povidla (nebo marmeláda)
máslo na potírání buchet a vymazání plechu
polohrubou mouku na vysypání plechu

Do větší mísy dáme prosátou mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce a zamícháme. Do kastrolku nalejeme mléko, přidáme lžíci cukru , mírně zahřejeme tak, aby mléko bylo trochu víc než vlažné, ale ne horké. Nadrobíme do něj droždí, zakryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Do dalšího kastrolku dáme rozpustit máslo či Heru a rozpuštěný tuk (ne však horký) přidáme do mísy s moukou a zamícháme. Mezitím nám v kastrolku s mlékem vzešel kvásek, který vylijeme do mísy.
Všechno dohromady spolu dobře promícháme. Těsto by nemělo být ani příliš tuhé, ani příliš řídké. Hněteme el. hnětačem do doby, až se nám začnou tvořit tzv. puchýře.
Těsto v míse vařečkou urovnáme, dáme na teplé místo, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem (asi 1/2 hodiny).

Po vykynutí vykrajujeme na pomoučený vál lžící kousky těsta, ty pak tvarujeme do kolečka, do jehož středu klademe lžičku povidel či marmelády. V kastrolu rozpustíme kousek másla na potírání buchet. Naplněné kousky těsta vždy uzavřeme a klademe na vymazaný a vysypaný plech uzavřenou částí dolů.
Buchtu před položením k předchozí vždy po všech stranách potíráme perutkou rozpuštěným tukem (jinak by se nám spojily a nešly od sebe).
Po přenesení buchet na plech je necháme ještě asi 10 minut kynout a pak dáme do trouby předehřáté na 180°C péct asi 15 - 20 minut - až zrůžoví.
Upečené buchty po vytažení z trouby potřeme po povrchu zbylým máslem.

TIP

Buchty cukrujeme až před podáváním. Do těchto kynutých buchet můžeme použít i jinou náplň, např. ořechovou, tvarohovou, různé j. marmelády, mákovou, čokoládovou - všechny chutnají výborně!