Kynuté knedlíky broskvové

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ovocné knedlíky, Vydáno dne: 17. 11. 2007

500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 lžička krystalového cukru
20 g droždí
1 vejce
1 broskvový kompot nebo čerstvé ovoce (podle ročního období)
2 tvrdé tvarohy
moučkový cukr na posypání
100 g másla

Kynuté knedlíky broskvové - recept

Do mísy dáme mouku, přidáme sůl a vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme ho krystalovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce a vypracujeme hnětačem tužší těsto.
Těsto na kynuté knedlíky poprášíme moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout (až zdvojnásobí svůj objem).
Vykynuté těsto na kynuté knedlíky rozválíme na pomoučeném válu na placku. Nožem nakrájíme čtverce 5x5 cm.
Do každého čtverečku zabalíme ovoce. Knedlíky necháme ještě asi 1/4 hodiny kynout a poté je vkládáme do vařící vody na 6-7 minut. Ihned po vyndání na talíře se musí knedlíky propíchnout vidličkou, aby se nesrazily.
Hotové kynuté knedlíky na talíři posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a nakonec je polijeme rozehřátým máslem.

TIP

Můžeme je zalít i ovocnou šťávou.