Pica šunková - Pizza prosciutto

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Pizzy, Vydáno dne: 14. 11. 2007

100g šunky nebo pršuta
těsto na pizzu
50-100 g tvrdého sýra (eidam)
nakládaná loupaná rajčata
olivový olej, sůl, oregáno

Na připravené vytahané nebo pokud to neumíme tak vyválené pizza těsto - korpus o průměru cca 30 cm, tenký asi 3mm - naneseme a rozetřeme 1-2 lžíce olivového oleje. Zlehounka osolíme. Nakládaná loupaná rajčata vidličkou nahrubo rozmačkáme a potřeme jimi korpus. Dále posypeme nastrouhaným nebo nadrobno nalámaným sýrem a mírně posypeme oregánem. Nakonec naklademe plátky šunky nebo pršuta. Pečeme v rozpálené troubě (ideálně v pizza peci) 5-10 minut - dle síly těsta.
Pec na pizzu

TIP

drcená rajčata můžeme v nouzi nejvyšší nahradit kečupem, ale Italové by to asi nejedli
pokud nemáte k dispozici pec a lopatu na pizzu, připravujte pizzu rovnou na plechu a na pečícím papíře
okraje pizzy můžete potřít bylinkami v oleji - např. česnek, bazalka...